<< Terug

Voetbalblessures

Datum: 19 januari 2017 Voetbalblessures

Voetbal is een contactsport, met een hoog risico op een voetbalblessure. In de duels kunnen spelers en tegenstanders snel geblesseerd raken. Maar ook doordat een speler zicht verstapt kan een voetbalblessure ontstaan.

Een aantal veel voorkomende voetbalblessures:
 

Voetbalblessure aan de enkel

Powerful admin panel

Jaarlijks ontstaan er op het voetbalveld duizenden enkelblessures. De meest voorkomende enkelblessure is verstuiking van de enkel. Deze blessure kan onder andere ontstaan doordat men zich verstapt of doordat men door contact met een medespeler uit balans wordt gebracht. Het eerste symptoom is pijn aan de enkel. In het merendeel van de gevallen is dit aan de buitenzijde van de enkel. De pijn kan verzacht worden door te koelen. Indien u tijdens het oplopen van het trauma een harde ‘knak’ heeft gehoord en/of steunen of een paar stappen lopen op de pijnlijke zijde niet mogelijk is, is het raadzaam de enkel te laten beoordelen door een (para)medisch specialist.

Vervolgens zal het genezingsproces door het lichaam worden voortgezet. Het is mogelijk dat er een zwelling ontstaat, gevolgd door blauwkleuring. De hoeveelheid is afhankelijk van de schade in het weefsel. Door de zwaartekracht kan de zwelling en blauwkleuring in de loop van de dagen verder in de voet zakken. Het is belangrijk om de voet de eerste drie tot vijf dagen hoog te houden en zo min mogelijk te belasten. Men kan de enkel eventueel met een drukverband inzwachtelen. Daarbij moet men de voet onbelast blijven bewegen om de afvoer van de zwelling door de spierpompen van het lichaam te stimuleren. Na drie tot vijf dagen is het raadzaam contact met ons op te nemen. De fysiotherapeut zal de enkelfunctie beoordelen, de enkel intapen en u begeleiden bij het opbouwen van de stabiliteit en belastbaarheid van de enkel, zodat u (hopelijk) uiteindelijk het voetbalveld weer kunt betreden.
 

Voetbalblessure aan de knie

Powerful admin panel

Veel profvoetballers zijn langdurig uitgeschakeld als er sprake is van een knieblessure. Een knieblessure kan door verdraaiing van de knie of een abnormale zijdelingse beweging worden opgelopen. Door beschadiging van de knieband, het kniekapsel, de voorste kruisband of de meniscus ontstaat een bloeding of vochtvorming. De knie wordt direct na het oplopen van de blessure dik en voelt warm aan. De knie doet ook veel pijn en kan niet goed worden bewogen. Soms is er een gevoel van doorzakking of schiet de knie op slot. Bij een knieblessure is het raadzaam om direct een fysiotherapeut en een arts te raadplegen.

Voetbalblessure aan de lies

Powerful admin panel

Bij een liesblessure voel je pijn in de liesstreek, bijvoorbeeld als je aanzet voor een sprint of met de binnenkant van de voet hard tegen de bal trapt. Een liesblessure ontstaat vaak door overbelasting. De peesaanhechtingen van de liesspieren en/of de buikspieren bij het schaambeen raken geïrriteerd of ontstoken. Soms zijn er andere oorzaken, zoals een beginnende liesbreuk of een probleem in het heupgewricht. Liesblessures kunnen geleidelijk ontstaan. Wanneer er sprake is van beginnende pijn kun je dan ook het best direct een gediplomeerde verzorger of fysiotherapeut inschakelen, om te voorkomen dat de liesblessure verergert.

Voetbalblessure aan de achillespees

Powerful admin panel

De achillespees verbindt de kuitspieren aan het hielbot. Tijdens het voetballen wordt de achillespees zwaar belast door de vele richtingsveranderingen en versnellingen tijdens het rennen. Voetballen op een andere ondergrond dan je gewend bent kan irritatie aan de achillespees veroorzaken. Je voelt na een wedstrijd of training een zeurende pijn en stijfheidklachten. Soms is er een pijnlijke verdikking merkbaar. Een fysiotherapeut kan je helpen om van deze pijn af te komen door behandeling en advies over het juiste schoeisel.

Voetbalblessure aan spieren

Powerful admin panel

De meest voorkomende spierblessure bij voetbal is de hamstringsblessure. Ook een kuitblessure komt vaak voor. Er is veel verschil in de mate van blessure. Er kan sprake zijn van lichte schade aan enkele spiervezels of een verrekking, tot aan totale spierscheuring. Een fysiotherapeut kan de spierblessure beoordelen en een persoonlijk hersteladvies geven.